flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо розгляду судом справ, які пов'язань з повномаштабною війною проти України станом на 29.04.2022 року

29 квітня 2022, 16:04

У зв’язку з оголошенням воєнного стану в Україні та підписанням Президентом України указу про загальну мобілізацію, чоловікам певної категорії було заборонено виїжджати за кордоном України.

Попри те, що в Державі діє режим воєнного стану, деякі військовозобов’язані вступили у змову з іншими особами з метою підробки офіційних документів, які  дають право для безперешкодного перетину ними Державного кордону України.

Так, у квітні місяці до суду надійшли 4 обвинувальні акти з угодами про визнання винуватості стосовно осіб, обвинувачених за ч.3 ст.358 КК України (підробка документа), ч.4 ст.358 КК України (використання підробленого документа).

Зокрема, обвинувачені підроблювали і використовували посвідчення військовозобов’язаних про непридатність їх до військової служби, які нібито видані районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки.

Три угоди про визнання винуватості судом затвердженні та призначено обвинуваченим покарання у виді штрафу в розмірі 17 850 грн. кожному. Один обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості призначений до розгляду по суті.

Грошові кошти, що внесені обвинуваченими як застава під час досудового розслідування були перераховані за їхнім клопотанням на рахунок Збройних Сил України.

Разом з тим, за період з 24.02 по 29.04.2022 року до суду надійшло 59 клопотань про застосування запобіжних заходів стосовно підозрюваних за вчинення таких кримінальних правопорушень, як: підробка документа (ч.3 ст.358 КК України), використання підробленого документа (ч.4 ст.358 КК України), надання неправомірної вигоди за сприяння у безперешкодному перетині державного кордону (ст.369 КК України), замах на незаконне переправлення малолітніх дітей через державний кордон (ч.2 ст.15, ч.2 ст.332 КК України).

З них, 51 підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді застави на суму близько 1,2 млн. гривень.

Також до суду надійшло 33 клопотань про зміну запобіжного заходу із застави на особисте зобов’язання, перерахувавши грошові кошти внесені як застава на допомогу Українській Армії.

Так, за вказаний період, згідно ухвал слідчих суддів Герцаївського районного суду Чернівецької області на спеціальний рахунок Національного банку України для цілей оборони України були перераховані близько 910 тис. гривень.

Подальша доля підозрюваних буде вирішуватися судом після розгляду кожного кримінального провадження по суті.