flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Електронний суд - це суд, двері якого відкриті цілодобово для кожного»

11 грудня 2013, 14:40

«Електронний суд - це суд, двері якого відкриті цілодобово для кожного»

В епоху інформаційних технологій все більше послуг для громадян переходить в електронний режим.

Винятком не стала і судова система, яка також прагне зробити спілкування громадян із судами більш зручним і комфортним. Наразі ми є свідками народження і запровадження проекту «Електронний суд». Завдяки такому нововведенню учасники судових процесів мають змогу значно заощадити час та гроші. При цьому економія буде вигідна як для учасника судового процесу, так і для судової системи, адже заощаджуватися також будуть бюджетні гроші країни.

Згідно наказу Державної судової адміністрації України від 31 травня 2013 року № 72 «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу» зі змінами внесеними наказом Державної судової адміністрації України від 14 червня 2013 року № 81, з 17 червня 2013 року у всіх місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції запроваджено порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді.

Впровадження системи має основним завданням покращення умов роботи працівників суду, а також забезпечення швидкого і зручного доступу громадян до інформації про рух судової справи, час і місце її розгляду, обміну процесуальними документами між судом та учасниками судового процесу із застосуванням електронного цифрового підпису.

Хотілося б ознайомити читачів з можливостями «електронного суду», які доступні вже сьогодні. Так кожен суд, в тому числі Герцаївський районний суд Чернівецької області  має свою власну веб-сторінку на офіційному порталі «Судова влада України» (http://court.gov.ua/), на якій викладена максимальна кількість інформації про суд, а саме, адреса і номери телефонів, склад керівництва, список суддів, структура апарату, список справ призначених до розгляду на відповідне число, нормативні документи, що регулюють різні напрямки організації роботи суду, новини і події тощо.

Для того щоб залучитися до послуги «електронний суд», громадянинові-учаснику судового процесу, необхідно здійснити кілька кроків: по-перше необхідно зареєструвати поштову скриньку електронного суду за адресою (http://mail.gov.ua/) та подати до суду заявку, яку зручно роздрукувати із своєї ж поштової скриньки. З моменту подання такої заявки та її реєстрації в автоматизованій системі суду, всі процесуальні документи у справі (ухвали, постанови, рішення), що долучатимуться до системи, одразу ж після підписання електронним цифровим підписом судді автоматично надсилатимуться на поштову скриньку учасника процесу і буквально упродовж години будуть йому доступні.

Ще однією новиною є так зване «СМС – повідомлення». З 1 жовтня 2013 року суд має можливість надсилати учасникам процесу СМС-повістки, тобто повістки про виклик до суду у вигляді СМС-повідомлень. Для отримання тексту судової повістки в електронній формі за допомогою СМС-повідомлення учаснику судового процесу потрібно подати до суду заявку про отримання судової повістки в електронній формі за допомогою СМС-повідомлення по конкретній справі та вказати у заявці номер свого мобільного телефону, на який має надходити повістка на судовий процес.

Підсумовуючи викладене можна сказати, що електронна судова система та віртуалізація роботи з документами встановлює двосторонній контакт і дозволить користувачеві бути впевненим, що надіслана кореспонденція дійде до адресата. Системою «Електронний суд» може скористуватися кожен, хто має доступ до мережі Інтернет і мобільний телефон, тому з впевненістю можна стверджувати, що дана послуга є доступною та зрозумілою. На даний момент активність на розроблених електронних ресурсах почала розширюватись та очікується, що зростання таких послуг відбудеться і серед учасників процесів щодо справ, які перебувають в провадженні Герцаївського районного суду.

 

Чорней К.Т.

Помічник заступника голови Герцаївського районного суду